Bakterievärderna i Ströms Vattudal är nu tillbaka på en stabil nivå. Foto: SVT/Arkiv

Bakterievärden i Ströms Vattudal tillbaka på normal nivå

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av november konstaterades extremt höga halter av E.coli-bakterier i Ströms Vattudal och Strömsunds kommun avrådde invånarna från att ta vatten därifrån. Men nu är bakteriehalterna tillbaka på en normal nivå. 

Att värdena är normala igen kan innebära att den som tar vatten från Ströms Vattudal inte längre ska koka sitt vatten, något man uppmanats till tidigare. Kommunen poängterar dock att det aldrig är helt säkert att dricka ett orenat ytvatten.

– Vi rekommenderar därför att alla som använder ytvatten som dricksvatten installerar någon typ av mikrobiologisk rening, till exempel en UV-lampa, säger Anders Bergman, miljöchef på Strömsunds kommun i ett pressmedelande.

Kommunen har inte lyckats konstatera vad de ovanligt höga halterna beror på. I klippet nedan berättar Anders Bergman vad man tror har orsakat de ovanligt höga bakteriehalterna:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.