Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad ett par barnfamiljer – som SVT träffade på leden till det stora vattenfallet i Fulufjället – tycker om lösningen med zonering. Foto: Marie Selander/SVT

Barnfamiljen om Fulufjällets lösning som kan bli Vålådalens: ”Smart idé”

Uppdaterad
Publicerad

Fulufjällets nationalpark i Dalarna är uppdelad i olika områden, zoner, där både friluftsliv och naturskydd samsas.

Men vad tycker då besökarna om zoneringen? Hör några synpunkter i klippet ovan.

De olika zonerna i Fulufjällets nationalpark har förutom vissa generella förbud (till exempel mot cykling och flygning med drönare) olika zoner där det råder skilda bestämmelser, något som kan komma att införas även i Vålådalens naturreservat.

1) Vildmarkszonen, ett ”tyst” område, där det råder förbud mot exempelvis skotertrafik. Där är det tillåtet att plocka bär och svamp, övernatta och elda.

2) Skogslandet, där det är tillåtet att plocka bär och svamp, i vissa fall jakt, men inte tillåtet att fiska.

3) Högaktivtetszonen, uppe på fjällplatån, som lockar väldigt många besökare och där många olika aktiviteter är tillåtna. Skoteråkning, bär- och svampplockning, fiske och tältning. Där finns övernattningsstugor, Rösjöstugorna.

4) Entrézonen, området som är mest tillrättalagt, med mest service och besökscentret Naturum, men där det samtidigt råder många restriktioner till exempel förbud mot tältning. Hit tar sig många med bil för att sedan gå de två kilometrarna från besökscentret till en av huvudattraktionerna i parken, det stora vattenfallet.

Parken gränsar delvis mot Norge, och på norska sidan ligger ytterligare en zon som ingår i nationalparken, med sina särskilda bestämmelser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vålådalens naturreservat

Mer i ämnet