Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Etableringen är viktig inte bara för Östersund utan för hela länet, menar kommunalrådet Niklas Daoson (S). Hör honom kommentera varför man går emot de egna tjänstemännens rekommendationer. Foto: Lukas Johansson, SVT Grafik

Politikerna i Östersund har fattat beslut – ger klartecken för datacentret

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsen i Östersund har under tisdag förmiddag fattat beslut om att gå vidare med planerna för den 25 hektar stora etableringen av ett datacenter med tillhörande växthus i Verksmon.

– Vi tog två beslut. Det första var att ge tillåtelse för en planberedningsprocess och det andra var att ge kommundirektören i uppdrag att se hur löser vi nu frågan med friluftslivet på absolut bästa sätt, säger kommunalrådet Niklas Daoson (S).

Området som avsatts för datacenteretableringen är omstritt då det finns medborgare och röster inom förvaltningarna i Östersunds kommun som menar att etableringen innebär ett för stort intrång i natur och det rörliga friluftslivet.

Datacenter i Östersund

Tjänstemännen på samhällsbyggnadsförvaltningen har tidigare sagt nej till planerna, dels då de strider mot kommunens översiktsplan och dels då värdefull natur- och kulturmiljöer riskerar att försvinna. I dag valde alltså politikerna i kommunstyrelsen att gå emot tjänstemännen och gå vidare med etableringen.

Beslutet innebär att Östersunds kommun kommer att arbeta vidare med detaljplanen för datacentret, en detaljplan som sträcker sig in i Spikbodarnas friluftsområde.

I videon ovan hör du varför politikerna går emot sina egna tjänstemän.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Datacenter i Östersund

Mer i ämnet