Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du hur bilden av landsbygden kan förändras bara genom att visa fler människor på bild istället för hus och vackra vyer. Foto: Annelie Åsén / Björn B Schäfer

”Bilden av oss” höll vernissage på Storsjöteatern i Östersund

Publicerad

Projektet ”Bilden av oss” hade i tisdags fotovernissage och paneldebatt på Storsjöteatern i Östersund. Det handlar om hur bilder kan påverka hur andra ser på landsbygden. Till stor del handlar det om att vanliga människor borde synas oftare i bilderna.

Projektet ”Bilden av oss” har under året besökt ett flertal andra orter och SVT Jämtland har tidigare raporterat om när projektet besökte Hede för att sprida inspiration till företagare i trakten.

Bilder vi nästan aldrig ser

Under tisdagen var det storstilad premiär och vernissage för flera nytagna bilder, som förhoppningsvis ska ge en annan syn på landsbygden och landsbygdens befolkning.

– Det är bilder vi nästan aldrig ser från landsbygden. Vanligt folks vardag, berättar projektledaren Kristina Ernehed. Det har varit viktigt att få in människor i bilderna. Om det inte syns att människor faktiskt bor här är det lätt, för till exempel makthavare, att ta beslut som kan missgynna landsbygden.

Vill ge en sann bild

I samband med vernissagen hölls också ett panelsamtal om bildens makt, de urbana normer som råder och hur man kan jobba för en mer sann bild av landsbygden.

Projektet drivs av Heimbygda med stöd av Region Jämtland Härjdalen och Europeiska regionala utvecklingsfonden. Och det är till största del tidigare ÖP-fotografen Annelie Åsén som tagit bilderna till utställningen.

Se mer från utställningen på Storsjöteatern i klippet ovan. Hör också varför media har ett stort ansvar för att sprida bilden av landsbygden på rätt sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.