Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vi ett tillfälle kom en person bara ett par meter ifrån björnhonan innan hon gav sig till känna. Hör mer i klippet. Foto: Per Andersson

Björnar ställer till det i Bräckeskogarna

Uppdaterad
Publicerad

För tredje gången i år i Jämtlands län så skickar polisen ut eftersöksjägare för att skrämma bort närgångna björnar. Denna gång i trakterna kring Hemsjö strax öster om Bräcke.

Under måndagen tog polisen beslut om att kalla in hundar och hundförare för att skrämma bort den björnhona med unge som sedan en vecka uppehållit sig nära Hemsjö i Bräcke kommun.

Skrämma iväg

– Ikväll (måndag) så ska de prata med de berörda familjerna som störs och oroas av björnarna och dessutom försöka lokalisera var björnarna är och sedan ska de försöka skrämma iväg dom, bara det blir lite svalare. Det berättar Joacim Lundqvist som är viltsamordnare vid polisregion nord.

Närkontakt

Björnhonan med sin unge har under den senaste veckan vält flera soptunnor i jakt på matrester och vid ett tillfälle kommit så nära som endast ett par meter ifrån en person som inte såg björnen. Det ses som ett tecken på att björnen inte uppträder normalt och drar sig undan, utan nu vant sig vid mänsklig närvaro.

Riskerar att avlivas

Polisregion Nord beslutade därför att skrämma iväg björnarna. Och misslyckas försöket så blir det inget muntert midsommarfirande. Då väntar förmodligen avlivning.

Hör mer i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer