Foto: SVT

Björnen fick en nådatid

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare en tid får den omdiskuterade träbjörnen i Sveg hälsa turister och andra välkommen till Härjedalen.

– Det senaste beslutet är att den får stå kvar så länge som den inte utgör någon risk för allmänheten, säger kommunalrådet Anders Häggkvist (C) till SVT.

– Om det blir två år eller 20 år, det vet jag inte, säger han.

Problemet är att björnen har börjat att ruttna. Den har inte stått emot regnvattnet och tillståndet förvärrades när det blev strömavbrott och den avfuktare som placerats inne i björnen slutade att fungera.

Att renovera björnen skulle bli dyrt och det skulle även bli dyrt att riva den, därför får den stå kvar som den är tills vidare.

-Ja, den är ju ett landmärke, säger kommunalrådet Anders Häggkvist (C).

Nu ska personal från det kommunala bostadsbolaget Härjegårdar, som sköter kommunens fastigheter, göra regelbundna kontroller av björnen som för säkerhets skull numera har en ställning som stöttar upp hakan och huvudet.

Björnens skönhet har också diskuterats. I boken ”Trista sevärdheter” som kom 2011 fanns den med.

Björnen i Sveg

Träbjörnen vid kyrkan i Sveg – som ska vara världens största träbjörn – stod klar 2005. Den är 13 meter hög, byggd i trä och väger 80 ton. Den kostade 2,2 miljoner kronor att bygga. Bygget finansierades av offentliga medel, pengar från fonder, företag och privatpersoner.

Fakta: herjedalen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.