Björnjägare missar målet

Uppdaterad
Publicerad

Jägarna i Jämtland och Västernorrland är sämst i landet på att pricka björnar i samband med jakt och nu kommenterar en representant för Jägarförbundet de inte allt för smickrande siffrorna.

Vid sex tillfällen i Jämtland och vid sju tillfällen i Västernorrland sköt jägare mot björn utan att träffa under årets björnjakt. Bomskotten är betydligt fler än i björntäta län som till exempel Gävleborg och Norrbotten som bara rapporterar var sin bommad björn. Det här visar statistik från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

– Jägarna får ta till sig det här och se till att de utbildar sig och tränar sig på att skjuta, säger Christel Johansson, jaktvårdskonsulent på Svensk Jägareförbundet.

Ett missat skott kan tyda på att jägaren avlossat sitt vapen i en okontrollerad situation med risk för skadskjutning och förutom den plåga som björnen utsätts för kan en skadskjuten björn vara en fara för såväl jägaren själv som andra människor. Jaktturism där ibland orutinerade jägare betalar för att skjuta björn är vanligt i Jämtland och skulle kunna förklara en del av de missade skotten.

– Även de utländska jägarna måste utbildas, gör de inte det i hemländerna så måste det ske när de är på plats, menar Christel Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.