Margareta Winberg talade för ansvarfrihet för regionstyrelsen – varnade för kaos. Foto: SVT

Winberg: ”Blir kaos om styrelsen tvingas gå”

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet i fullmäktige gav sina partikamrater i regionstyrelsen fortsatt förtroende. Oansvarigt, menar oppositionen.

Politikerna har inte tagit ansvar för det stora underskottet för sjukvården. Det menar revisorerna som anser att regionstyrelsen inte bör få fortsatt förtroende. Men för tredje året i rad fick oppositionen se revisorernas uppmaning röstas ner.

– När revisorerna rekommenderar att styrelsen inte ska få ansvarsfrihet så tycker jag det är lika märkligt som alla andra att de får det, säger Jörgen Larsson (C). Men det är så det politiska fungerar, att majoriteten röstar igenom sin egen ansvarsfrihet.

Regionfullmäktiges ordförande Margareta Winberg (S) menar att det skadar verksamheten om styrelsen avgår.

Oense om följderna

– Skulle styrelsen gå skulle vi få kaos under en period i alla fall och det ett och ett halvt år före ett val. Skulle den gå skulle vi välja en ny i juni. Vi skulle inte kunna arbeta med budget och planen. All skulle bli uppskjutet.

Jörgen Larsson (C) håller inte med.

– Det är snarare tvärtom. Det var vi som tog hänsyn till verksamheten när vi inte ville ge styrelsen ansvarsfrihet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.