Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andreas Karlsson måste redan nu i augusti skicka 20 kor till slakt i förtid. Därefter, december, ytterligare 20 även de skickas då i förtid. Allt på grund av den bristande tillgången på foder. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Foderbrist tvingar bonden Andreas i Krokoms kommun att slakta 40 djur i förtid

Uppdaterad
Publicerad

Sommarens ovanligt torra inledning gjorde att grödor som skulle bli foder till bland annat kor växte dåligt. Detta har gjort att bonden Andreas Karlsson måste skicka djur till slakt i förtid. Det är endast andra gången han tvingas göra det, men den här gången skickas fler djur än tidigare.

Sommaren 2018 minns de flesta kanske för de förödande skogsbränderna som härjade. Men bönderna har också torkan och bristen på foder färskt i minne. Andreas Karlsson driver jordbruk tillsammans med sin fru, tidigare kommunalrådet och numera oppositionsrådet Karin Jonsson (C), i Lien utan för Östersund. 2018 var första gången de tvingades skicka djur på slakt i förtid för att det inte fanns nog föda åt dem.

– Det är ju en del av en företagares vardag att det uppstår utmaningar, men det är tråkigt att vi måste minska djurantalet så mycket, säger Andreas Karlsson, som också han är en ledande politiker inom Centerpartiet i Krokoms kommun.

Stor variation på skördarna

I länsstyrelsens senaste rapport över skördeläget framgår att skördarna ser väldigt olika ut runt om i länet. Vissa har klarat sig ganska bra, medan andra gårdar har varit svårt torkdrabbade och har därför tvingats tidigarelägga sina slaktanmälningar, däribland Andreas Karlsson och hans fru.

Denna trend är desto större i södra Sverige och ökad slakt i de delarna gör nu att kött söderifrån strömmar in i länet. Därifrån kommer nu även farhågor att den senaste tidens stora regnmängder med stormen Hans ytterligare kan förstöra för skördarna.

Risk för köttbrist i höst

En följd av att Andreas Karlsson och många andra köttbönder nu tvingas slakta är att det blir överflöd av kött i butikerna. Då kommer priserna att gå ner. Men efter ett par månader kommer bönderna inte ha möjlighet att ha tillräckligt många djur för att kunna slakta i normal takt.

När det händer kommer trenden vända, så köttet blir dyrare på grund av bristen på djur.

Se Andreas Karlssons kor på sitt grönbete i Tysjöarna och hur hans tankar om läget i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.