Bönder vill slippa mellanhänder

Uppdaterad
Publicerad

Flera internetsajter säljer böndernas produkter direkt till konsumenterna, istället för att gå via butik.

Min Farm är en slags digital variant av Bondens marknad. Konsumenterna beställer via nätet och sedan hämtas varorna på särskilda utlämningsställen. Ett liknande upplägg har Ekobeställarna.

– Min Farm är en webbplats där lokala bönder kan sälja sina varor direkt till privatkunder, säger Anna Lynam på Min Farm.

Företaget startade i Västerbotten för ett och ett halvt år sedan och idag har man ett 20-tal bönder och 500 kunder i Jämtland och Västerbotten. Bönderna betalar 20 % för marknadsföring och administration.

En av de som kom med redan från starten är Mats Gärd på Fyrås Gård utanför Hammerdal. En femtedel av det lammkött han säljer är via Min Farm och Ekobeställarna.

– Det är ett komplement till min försäljning. Det mesta säljer jag i gårdsbutiken och det är absolut nödvändigt att sälja direkt till kunden. Annars bär det sig inte, utan jag måste kapa mellanhänder, säger Mats.

Han är dyster om framtiden för svenskt jordbruk, på grund av den billiga importen från länder med sämre djurskydd och lägre skatter. Men på Min Farms utlämningsställe är Anna Lynam ändå optimistisk.

– Det känns som att intresset för lokal mat och medveten konsumtion blir större och större. Folk bryr sig mer och mer, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Köttindustrin

Mer i ämnet