Kris för köttindustrin

Uppdaterad
Publicerad

Konkurrensen blir allt hårdare på den globala matmarknaden. Den svenska köttproduktionen har minskat kraftigt under de senaste 20 åren och nu varnar branschen för en allvarlig utveckling. För bönder i vårt område har förändringen varit kännbar.

Jämfört med de flesta andra länder är djurskyddet bra i Sverige. Men de hårdare reglerna innebär också högre kostnader för bönderna. I Sverige beräknas det exempelvis vara nästa 20 procent dyrare att föda upp en gris än i jämförbara EU-länder. De inhemska producenterna går på knäna när konsumenterna väljer importerat.

Dagens Nyheters debattsida skyller branschen på regler in absurdum  och bonden Ulf Sahlin i Stöde känner igen problemet. Han tycker att det är bra med hårda regler, men tråkigt när kraven gör att konsumenterna hellre väljer importerat kött med lägre krav på djurskydd.

– Lågt pris är det som säljer, men eftersom vi har ett regelverk som försvårar så vi kan inte producera till de låga priser som konsumenterna efterfrågar. Jag brukar säga att om jag skulle producera kött på det sätt som man gör i Danmark eller Tyskland skulle jag hamna i fängelse och få djurförbud för resten av mitt liv. Jag skulle inte ens få ha en katt hemma, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Köttindustrin

Mer i ämnet