Lång kö till slaktaren

Uppdaterad
Publicerad

För många bönder i vårt område är det nu lång väntetid till slaktaren. Köttmarknaden har blivit global och bönderna får vänta när styckerierna har fullt upp med importerat kött.

Bonden Ulf Sahlin i Stöde skulle gärna skicka flera av sina kor på slakt. Men just nu är det stopp och kö hos slaktaren för honom och många andra bönder i vårt område. Han har tidigare varit ordförande för branschorganisationen Sveriges Djurbönder och han berättar att köerna under hösten är ett återkommande problem.

– I Sverige har vi tradition av att ha djuren ute på bete under sommaren. Sedan när betesperioden börjar gå mot sitt slut och man ska ta in djuren för vintern så är det många som upptäcker att man måste jag skicka djur på slakt. Antingen för att alla djur inte får plats eller för att djuren växt till sig under sommaren så att de är redo för slakt, säger han.

Köttindustrin

Högtryck på slakteriet

På slakteriet i Delsbo dit många bönder från vårt område skickar sina djur jobbar man redan  för högvarv. Bengt Eriksson berättar att har tagit in extra personal för att hinna med höstslakten. Men det går bara att öka produktionen till en viss gräns. Styckerierna dit Delsbo skickar vidare det kött de inte styckar själva har redan fullt upp med att stycka importkött.

Konkurrensen är hård på den globala köttmarknaden och den svenska köttproduktionen har minskat stadigt under de senaste tjugo åren. Samtidigt konsumerar vi allt mer kött i landet. Nästan hälften av nötköttet vi äter i Sverige är idag importerat, så under stora delar av året är vi beroende av import för att fylla kyldiskarna.

Hos styckerierna har man tecknat importavtal som gäller året runt. Nu till hösten när de svenska bönderna vill slakta har de därför fullt upp med importerat kött.

– Under hösten finns det nog många inhemska slaktdjur för att fylla 75 procent av behovet, jämfört med 50 procent under resten av året. Samtidigt äter vi inte mer kött bara för att det blir höst. Man skulle önska att importen minskade under hösten, men så fungerar det ju inte, säger Bengt Eriksson på Delsbo slakteri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Köttindustrin

Mer i ämnet