Kommunalrådet Bosse Svensson om kommunens kostnader för asylsökande

Bosse Svensson: ”Kalkylen ligger på plus”

Uppdaterad
Publicerad

Hur påverkades Östersunds kommuns ekonomi av flyktingvågen? Kommunalrådet Bosse Svensson (C) tvekar inte – det blev bra för kommunen.

Kommunalrådet Bosse Svensson (C) vill gärna prata om hur flyktingströmmen 2015 påverkat kommunen. Han är medveten om att det finns en oro kring vissa frågor.

Jobben och bostäder

Bosse Svensson har fått frågan om varför flyktingar går före i bostadskön samtidigt som ungdomar inte kan flytta hemifrån. Och frågan om varför praktikplatser och så kallade lätta jobb går till flyktingar istället för till arbetslösa svenskar känner han också väl till.

Fem år efter flyktingkrisen

”Duktiga på integration”

När det gäller kommunens ekonomi så menar Bosse Svensson att statens bidrag för nyanlända har räckt.

– Om man tittar på Östersunds ekonomi från 2015 och framåt så ser man att de mätbara effekterna visar att vi varit duktiga på integration. Vi har varit tidiga och snabba på att få ut människor i utbildning och arbete. Vi har inte sett att försörjningsstöd eller annat har ökat. Man ska akta sig för att säga så här, men jag tror att den samhällsekonomiska kalkylen ligger på plus.

Bosse Svensson poängterar även att de nyanlända behövs för att länet ska klara alla pensionsavgångar inom offentlig sektor.

– Vi är inte för många i Norrland, vi är för få.

Hör vad Bosse Svensson säger om ekonomin, jobben och bostadskön i kilppet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fem år efter flyktingkrisen

Mer i ämnet