Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Möt några av flyktingarna och länsborna mitt under den stora flyktingkrisen 2015 Foto: SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Året då tusentals flyktingar kom till Jämtlands län – så såg det ut 2015

Uppdaterad
Publicerad

Det kom 163 000 flyktingar till Sverige under flyktingkrisen 2015. De bussades till olika delar av landet och i länet var det som mest cirka 4000 asylsökanden på olika boenden.

Asylboenden öppnades i en rasande fart för att klara behovet. Det var stora anläggningar som Grytan utanför Östersund och Continental Inn i Åre med flera hundra asylsökanden, och mindre som till exempel 58 platser i tomma hyreshus i Hede och 30 platser i Tullingsås.

I flera mindre byar som till exempel Kall blev det snabbt mer än dubbelt så många invånare. Flera skolor på landsbygden fick markant fler elever.

Frivilliga slöt upp för att hjälpa

Kyrka och föreningar kraftsamlade med frivilliga för att snabbt hjälpa de asylsökande och sedan försöka lotsa dem in i samhället. Många av de som klev av bussen var oroliga, många lyckliga över att ha kommit fram efter flykten. ”Båten höll på att sjunka” berättade en, ”Här är det väldigt tryggt” sa en annan. Följ med på en minnesresa i videon ovan och hör några röster från krisåret.

Av de flyktingar som kom till Sverige 2015, och som har fått permanent eller tillfälligt uppehållstillstånd, bor idag 1083 i Jämtlands län. Dessutom bor här 170 som fortfarande är i asylprocessen.

Här är Migrationsverkets asylboenden i länet.

Karta över asylboenden i Jämtlands län.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fem år efter flyktingkrisen

Mer i ämnet