Irene Fregelin minns hur det var när flyktingarna kom

Röda Korsets Irene Fregelin blev spindeln i nätet under flyktingkrisen 2015

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals flyktingar med stort behov av hjälp kom till Jämtlands län 2015. Frivilliga kom snabbt på fötter och stöttade där kommunerna inte räckte till. Röda Korsets Irene Fregelin for runt i länet och fick fart på hjälparbetet.

– En lokal, kaffe och tid – sedan var vi igång, säger hon.

Irene Fregelin var mycket på flyktinganläggningen Grytan utanför Östersund och i stugbyn på Frösön, men gav också råd till andra.

– De hörde av sig från olika håll och ville veta hur de skulle gå tillväga. Jag sa att de skulle fixa kaffe, en lokal och fråga flyktingarna vad de behöver, berättar Irene Fregelin.

Fem år efter flyktingkrisen

Det blev en hel del besök i byar där antalet flyktingar blivit större än antalet bybor.

– De kunde fråga om de måste börja låsa allt och hur det skulle gå när flyktingarna kom nära skolan. Jag hade bara ett svar: Det handlar om människor som du och jag. Det är inte tjuvar som kommit.

Varma kläder och psykiskt stöd

Hjälpbehovet rörde till en början om praktiska saker som att samla in varma kläder och hygienartiklar. Sedan blev det mer fokus på att få de asylsökande att må bättre.

– Många vågade inte ta med sin familj på den farliga flykten. De satt på sina rum eller i stugor och var mycket oroliga för hur och när de skulle kunna ses igen. Det blev många sorgliga samtal.

Irene Fregelin har idag svårt att förstå hur de orkade.

– Men jag skulle göra samma sak igen. Det var en oförglömlig tid. Mycket sorg, men också mycket glädje.

Se videon när Irene Fregelin när hon är tillbaka bland stugorna på Frösön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fem år efter flyktingkrisen

Mer i ämnet