Bristfällig elevutredning av Östersunds kommun

Publicerad

Skolinspektionen anser att den utredning som en skola i Östersund gjort angående en elevs stödbehov är bristfällig och dessutom tog den ett år att slutföra. Nu kräver myndigheten bättring och åtgärder av kommunen.

Enligt en förälder till eleven, som skickade in en anmälan till Skolinspektionen i augusti i år, så har eleven under en längre period inte fått det stöd denne behöver i skolan.

Nu har Skolinspektionen beslutat att kommunen innan den 8 mars 2018 bland annat ska ”skyndsamt utreda elevens behov av särskilt stöd” och ”upprätta ett nytt åtgärdsprogram för eleven utifrån vad utredningen visar om elevens stödbehov.”

Tidigare utredningar har gjorts

Skolan gjorde en pedagogisk kartläggning av elevens svårigheter redan i november 2014. Sedan gjordes en komplettering av elevhälsan i mars 2015.

Men efter detta gjordes inte en komplettering av elevens behov av särskilt stöd, med en kartläggning och pedagogisk bedömning av elevens behov av särskilt stöd, förrän i februari 2016.

Får kritik för bristfällig utredning

Att det tog så pass lång tid att följa upp utredningen får kommunen nu kritik för, men de kritiseras även för att utredningen är bristfällig och inte innehåller någon egentlig kartläggning av elevens svårigheter och skolsituation.

”Det framgår inte hur X ligger till kunskapsmässigt och vilka svårigheter X har i de ämnen där eleven riskerar att inte nå kunskapskraven, vilket är en brist”, skriver Skolinspektionen i sitt beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.