Mannen som tittade på porrfilm medan han körde en buss med ungdomar döms nu i Östersunds tingsrätt. Foto: Polisens förundersökning

Busschaufför tittade på porrfilm under resa – döms

Uppdaterad
Publicerad

En man i 55-årsåldern satt och tittade på porrfilm när han körde en buss med ungdomar mellan Östersund och Stockholm. Nu döms han i Östersunds tingsrätt för vårdslöshet i trafik och ska betala nästan 19.000 kronor i dagsböter.

Det var i maj förra året som bussresan ägde rum. Busschauffören, en man hemmahörande i länet, körde en buss med 15 ungdomar mellan Östersund och Stockholm.

Mannen ska enligt vittnesmål från en tjej på bussen spenderat mycket tid på sin mobil redan i början resan. När bussen var någonstans mellan Bräcke och Sundsvall tog chauffören upp sin surfplatta där han gick in på en porrsida för att sedan sitta och titta på porrfilm.

Vinglig busstur

Enligt vittnesmålet satt busschauffören och tittade på filmen under mer eller mindre hela resan. Ytterligare ett vittne berättar att färden var vinglig och att det var flera i bussen som klagade på det.

Busschauffören ska ha kört om både bilar, traktorer och lastbilar medan han tittade på porrfilmen, samtidigt som han bara hade en hand på ratten.

Lade ut bild av chauffören på Facebook

En av ungdomarna som blev vittne till händelsen lade upp en bild av chauffören på Facebook där det tydligt syntes att han tittade på film när han körde bussen.

Arrangören av bussresan såg bilden och var den som polisanmälde händelsen.

Mannen har i förhör medgett att han hade en surfplatta under körning och han medger att han borde ha lagt bort den i tid, men har nekat till vårdslöshet.

Tingsrätten tycker det finns tillräckligt med bevis och nu döms mannen för vårdslöshet i trafik. Han ska betala 40 dagsböter på totalt 18.800 kronor.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.