Tittarbild SVT Nyheter Sörmland Foto: Tittarbild/SVT

Bussbolag får böta när chaufförer tittar i mobilen

Publicerad

Länstrafiken i Västerbotten ger ett vite på 1.000 kronor till de bussbolag vars chaufförer använder mobiltelefonen på ett felaktigt sätt när de kör. Under 2017 har fyra chaufförer i Västerbotten åkt dit när resenärer har rapporterat om chaufförernas mobiltittande under färd.

Länstrafiken i Västerbotten upphandlar busstrafiken på entreprenad hos andra bussbolag. Enligt avtalet mellan dem ska bussbolagen som har busschaufförer som använt mobiltelefonen på ett felaktigt sätt betala ett vite på 1.000 kronor.

– Vi måste få människor att förstå allvaret med det här. Det är ett problem i branschen, säger Harriet Söder, vd för Länstrafiken i Västerbotten,

LÄS MER: Här pratar busschauffören i videosamtal när han kör

Bussbolagen har haft fyra busschaufförer, som trafikerar de längre linjerna i länet, som fått betala vite under detta år efter att resenärer har hört av sig och berättat.

– Det har då handlat om chaufförer som hållit telefonen i ena handen och pratat under körning, säger Harriet Söder.

Uppmanar resenärer att rapportera

Länstrafiken i Västerbotten uppmanar nu fler resenärer att höra av sig om de ser någon busschaufför som använder telefonen på ett felaktigt sätt.

– Ser man sådant här vill vi att man hör av sig. Vi vill då veta vilken tid och vilken tur de har åkt. Chaufförerna behöver ha ett allvarligt samtal med sin chef, säger Söder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer