Busschauffören syns prata videosamtal mitt under en körning, med mobiltelefonen i ena handen. Foto: Privat

Här pratar busschauffören i videosamtal när han kör

Uppdaterad
Publicerad

Carola Svanberg blev arg när busschauffören hon åkte med satt och hade ett videosamtal med en kvinna. Hon tog då upp telefonen och fotade honom. En stund senare stannade han bussen och krävde att hon skulle kliva av.

Det var när Carola Svanberg från Västerbotten skulle åka hem med bussen förra veckan som händelsen inträffade. Chauffören satt enligt Carola med telefonen i handflatan och tittade bara upp på vägen ibland.

– Hans koncentration var riktad mot samtalet. Han tittade på mobilen och tvärgluttade ibland på vägen. Det är fullkomligt sanslöst, säger Carola.

LÄS MER: Lars bröt armen när bussen inte stannade

Carola tog då upp mobilen och fotade chauffören, något som chauffören uppmärksammade. Då blev chauffören arg och sa till Carola att hon skulle bli tvungen att kliva av bussen vid nästa hållplats – trots att det var flera mil kvar till hennes hållplats.

– Han bromsade vid en parkering och sa ”Du ska kliva av bussen”. Jag frågade då ”Menar du att jag ska kliva av?” Han svarade då ”Nej det behöver du inte men det var inte rätt att fotografera mig.”, säger hon.

LÄS MER: Katarina släpades efter lokalbuss

Carola stannade kvar på bussen och chauffören bad senare under resan om ursäkt.

– Han sa att han hade personliga problem. Jag godtar inte den förklaringen. Yrkesmässigt ska du uppföra dig. Du kan köra ihjäl många människor annars.

LÄS MER: Fler berättar om farliga bussresor

Carola Svanberg har själv varit yrkeschaufför tidigare. Hon har tidigare åkt med samma chaufför och tycker att han kör bra. Men tycker att det är helt oacceptabelt att sitta med telefonen vid ratten.

– Ingen kör bra när de pratar i telefon, säger hon.

Länstrafiken: ”Det är rent förkastligt”

Harriet Söder är vd för Länstrafiken i Västerbotten, som i sin tur har upphandlat busstrafiken på entreprenad hos andra bussbolag. Hon säger att händelsen inte har kommit till hennes kännedom förrän SVT ringer upp, men att chaufförens beteende inte är acceptabelt.

– Det är givetvis inte tillåtet att prata i videosamtal under färd. Vi har som policy att mobiltelefon endast får användas om man har headset och det är endast vanliga jobbsamtal som får göras. Privata samtal får man ta när bussen står stilla. Att genomföra videosamtal är inte tillåtet, säger hon och fortsätter:

– Jag skulle säga att det är rent förkastligt att han säger att hon ska kliva av bussen. Det är han som ska sköta sitt jobb korrekt, inte hon som ska tvingas att kliva av.

Vidare förklarar Harriet Söder att de har policyn mot mobiltelefon i arbetet av trafiksäkerhetsskäl och för att alla resenärer ska känna att de vågar resa med de bolag som kör för Länstrafiken. Hon säger att de vid Länstrafiken är väldigt tacksamma om resenärer som upplever något som de anser är felaktigt beteende anmäler det till Länstrafiken så att de kan tala med det aktuella bolaget och jobba för att förbättra kvaliteten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.