Foto: Privat.

Katarina släpades efter lokalbuss

Uppdaterad
Publicerad

Katarina Söderlind från Umeå var precis i färd med att kliva av bussen tillsammans med hunden Zantos när kopplet fastnade i bussdörren. Hon släpades efter bussen och fick skador i händerna och ryggen. Nu ber bussbolaget Nobina om ursäkt.

Det var under måndagen som Katarina Söderlind och Jack Russell-valpen Zantos tog bussen från Röbäck till Ålidhem i Umeå. När bussen stannade och Katarina skulle kliva ut fastnade ett av hennes två koppel i bussdörren som stängdes igen efter henne.

– Jag skulle kliva av bussen med hunden i min famn. Ett koppel satt fast i Zantos och ett annat höll jag i handen, som också var fäst i ett bälte runt min mage, säger Katarina Söderlind.

Kastades omkull

Busschauffören märkte inte att kopplet fastnat, och trots att Katarina försökte kalla på uppmärksamhet började bussen rulla iväg.

– Jag försökte dra i kopplet för att få det att lossna, när jag märkte att det inte skulle gå så försökte jag få av selen från midjan, säger hon.

När bussen började köra kastades Katarina omkull.  

Kopplet lossnade

En bilist såg det hela efter vägen och började tuta på busschauffören.

– Jag släpades efter bussen ett par meter. Sedan lossnade kopplet från dörren. Bussen stannade aldrig.

Katarina gjorde bussbolaget Nobina uppmärksamma på händelsen via sociala medier. Som plåster på såren erbjuds hon en ursäkt och en kompensation.

– Jag kommer få mina läkarkostnader betalda. Jag fick brännsår på händerna och gjorde illa ryggen. Jag skulle också få ett månadskort gratis, sa dem.

”Svårt att förebygga”

Nobina beklagar det som inträffat, men menar att det är svårt att åtgärda eller arbeta förebyggande med liknande händelser i framtiden.

– Vi har gjort en skadeanmälan. Bakdörrarna innehåller en säkring som gör att man inte kan fastna med kroppsdelar, men det är svårt att förebygga om någon fastnar med något som liknar ett koppel, säger Henrik Birath vid Nobinas presstjänst.

Hoppas på bättre säkerhet

Katarina är inte bitter, men hoppas att händelsen ska göra att Nobina tänker mer på säkerheten i framtiden.

– Jag hade tur, värre hade det varit om hunden skadats eller om ett barn fastnat med en halsduk. Det kunde ha fått fruktansvärda konsekvenser. Jag hoppas att de tittar på chaufförernas arbetsförhållanden, så att de inte ska behöva stressa, säger Katarina Söderlind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.