Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bengterik Busk/SVT

Bybor i Härjedalen chockades av fakturan för vägsamfälligheten

Uppdaterad
Publicerad

I Härjedalen bildas nu många vägsamfälligheter på platser där kommunen inte längre ska underhålla de enskilda vägarna. I Västanå utanför Lillhärdal blev Lantmäteriets kostnader för vägsamfälligheten 100 000 kronor dyrare än den uppgift byborna hade fått av kommunens projektledare.

– Hade vi vetat det här hade vi avstått från att bilda en vägsamfällighet, säger Mikael Johansson som bor i Västanå.

Är det fler än tre fastighetsägare vid en väg så rekommenderas delägarna att vända sig till Lantmäteriet för att bilda en vägsamfällighet. Då har delägarna juridisk rätt att nyttja vägen och de har skyldighet att betala sin del av underhållet.

Det är cirka 260 enskilda vägar som kommunen inte längre ska ha ansvaret för.

Gav prisexempel

Klas Hallman är kommunens projektledare för detta och när det gäller Västanå säger han att det prisexempel han gav hade han fått av Lantmäteriet, men att han också sa att uppgiften inte var säker utan att kostnaden fastställs först när arbetet är klart.

Hur mycket Lantmäteriet debiterar när en vägsamfällighet bildas beror på hur komplicerat arbetet är. På Lantmäteriets hemsida ges en del prisexempel.

I klippet här nedanför kommenterar kommunens projektledare Klas Hallman kritiken från Västanå:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.