Idag krävs det bygglov för att bygga på Åreskutan, men bestämmelserna kan nu komma att luckras upp. Foto: Eva Danielsson SVT

Bygglovsplikt kan luckras upp på Åreskutan

Uppdaterad
Publicerad

Vill näringsidkare bygga på Åreskutan måste dom – precis som alla andra – söka bygglov. Men nu kan det bli ändring på det.

Nyligen har ett arbete initierats i Åre kommun för att se om det går att göra så kallade områdesbestämmelser över skidområdet på Åreskutan. Arbetet är bara i sin linda varpå ingen kan säga exakt hur det kan komma att se ut, men Can Savran (C) som är ordförande i samhällsbyggnadsnämnden har ändå vissa tankar.

– Där skulle man tänka sig att utreda frågan om en del av de verksamheterna skulle kunna omfattas av områdesbestämmelser där man fritar vissa verksamheter bygglovsplikt, säger han.

I dag måste allt som byggs på Åreskutan ha bygglov. Det innebär även tillfälliga byggnader som startkurer vid skidtävlingar. Det orsakar en hel del arbete och byråkrati, både för näringsidkare och för kommunens tjänstemän. Under vinterns VM behövde exempelvis Skistar flytta en startkur på grund av vädret och behövde då på kort tid söka nytt bygglov. Sådant skulle kunna bli ett minne blott med så kallade områdesbestämmelser.

Backrestauranger kan ingå

Men det är inte bara tillfälliga byggnader som skulle kunna ingå. Can Savran anser även att mindre utbyggnader som backrestauranger skulle vilja göra, borde slippa bygglov.

– Ska de bygga ut ett litet pörte på 20 kvadrat, varför ska vi använda en massa tjänstemannatid inne på kommunhuset som vi istället hade kunnat lägga på att få till en förskola eller ett äldreboende?

Samtidigt har långvarig exploatering i Åre påverkat naturen negativt. Inte minst Åresjön har fått ta emot en hel del slamm och sediment som runnit ner från berget vilket bland annat gjort att rödingbeståndet minskat kraftigt.

– Den frågan tar vi på allra största allvar och det får man ta med sig i ett sådant här arbete naturligtvis, säger han.

I klippet ovan berättar Can Savran mer om hur  han tänker att områdesbestämmelser skulle kunna fungera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer