Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Åres kommuninvånare ville se en annan styrning och det får de nu. Det menar samhällsbyggnadsnämndens nya ordförande, Can Savran (C). Hör mer i klippet.

Tjänstemän säger nej – bygglov klubbas ändå igenom i Åre

Uppdaterad
Publicerad
På kort tid har den nya politiska majoriteten i Åre kommun godkänt flera ansökningar om bygglov – trots att tjänstemännen anser att de strider mot detaljplaner.
Men Can Savran, C, tycker inte det är något konstigt. Enligt honom är det istället ett tecken på att det blåser nya politiska vindar i kommunen.

Sedan årsskiftet har samhällsbyggnadsnämnden i Åre kommun haft fyra möten där 31 olika ansökningar om bygglov, förhandsbesked och strandskyddsdispenser varit uppe. I nio av dom fallen har tjänstemännen yrkat avslag, oftast för att de strider mot detaljplanen. Men politikerna har ändå sagt ja. 

– Jag tycker inte alls att den siffran är särskilt märklig, säger nämndens ordförande Can Savran (C) och fortsätter: 

– Det här är tycker jag mer är ett tecken på att vi har ett annat politiskt klimat nu än vad vi hade förra mandatperioden.

Men det finns ju trots allt en lag, följer ni inte den strikt?

– Jo, men det finns också ett lagrum och då kan man välja att inom det lagrummet vara väldigt tillåtande å ena sidan eller väldigt restriktiv å andra sidan. Och vi väljer att vara mer tillåtande.

Tidigare nej blir ett ja

Något som blir tydligt i två specifika ärenden. I fjol ansökte till exempel både Eurocash i Storlien och restaurang Hyddan i Åre om att få bygga ut. Tjänstemännen yrkade på avslag, något dåvarande politiska majoritet accepterade.

I år kom nya ansökningar in från båda verksamheterna. Tjänstemännen föreslog fortfarande avslag. Men nu sa politikerna ja.

Can Savran vill inte gå in på enskilda ärenden men pekar på att det till exempel kan handla om näringsidkare som behöver bygga ut på grund av arbetsmiljöskäl.

– Och när vi har sammavägt allting så har vi hittat skäl som vi kan hänga upp på i plan- och bygglagen för att ta ett annat beslut.

Samtidigt så är det just plan- och bygglagen som tjänstemännen ofta lutat sig mot när de föreslagit avslag.

– Ja, men då ska man komma ihåg att det här är en myndighetsnämnd och det är politikerna som tar besluten. Och i vissa fall kan vi komma fram till andra slutsatser än vad tjänstemännen kommit fram till och det är inget konstigt med det, säger Can Savran.

Ärenden där politikerna gått emot tjänstemännen

Visa

Sedan årsskiftet har den politiska majoriteten beviljat 9 ansökningar där tjänstemännen yrkat avslag. Här är en sammanfattning av ärendena och tjänstemännens synpunkter:

  • Bygglov nybyggnad, enbostadshus Bydalen. Strider mot detaljplanen gällande bla höjd och area.
  • Bygglov tillbyggnad, restaurang Åre. För aktuell byggnad råder sedan tidigare planstridigt utgångsläge. Tillbyggnaden kan inte ses som liten avvikelse.
  • Tidsbegränsat lov för tillbyggnad av moduler, butik Storlien. Planstridigt utgångsläge råder. Tillbyggnaden bedöms bidra till att byggnaden skulle avvika från gällande detaljplan i än större utsträckning.
  • Tidbegränsat lov för inredning från handel till bryggeri, fastighet Duved. Strider mot användningen enligt detaljplan.
  • Bygglov förråd och skoterparkering, Björnänge. Det är oklart om sökande har avtal med markägare för skoterled till och från parkeringen. Den planeras byggas på myrmark vilket är olämplig mark. Flera grannar har yttrat sig negativt till ansökan.
  • Bygglov nybyggnad, konferensbyggnad Duved. Ska placeras på naturmark. Föreslagen byggnad klarar inte tillgänglighetskraven vad gäller tillträde till byggnaden.
  • Förhandsbesked nybyggnad enbostadshus, Så. Finns ingen detaljplan för området. Då det är ett område med högt exploaeringstryck bör all etablering planläggas för att skapa långsiktigt hållbar infrastruktur och vidare exploatering i området.
  • Ansökan förhandsbesked nybyggnad enbostadshus, Kall. Planeras byggas på jordbruksmark. Sådan mark är av nationell betydelse och får bara tas i anspråk om det behövs för att tillgodoses väsentliga samhällsintressen.
  • Strandskyddsdispens nybyggnad fritidshus, Duved. Avslås med hänvisning till miljöbalken.

I samtliga 9 ärenden har oppositionen reserverat sig och yrkat avslag enligt tjänstemännens förslag.

I ett ärende har alla politiker i nämnden varit överens:

Nordlock i Mattmar sökte bygglov för tillbyggnad av industri. Tjänstemännen föreslog avslag på ansökan med hänvisning till att det sökta utgör en betydande inverkan på omgivningen. Samtliga politiker ansåg dock att ansökan skulle beviljas då industrin är av stor betydelse för bygden inte minst vad gäller arbetstillfälllen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer