Chefen vid Härjedalens kommun slog till en underordnad i huvudet, men fick återgå i tjänst efter en internutredning. Nu döms han för misshandel av Östersunds tingsrätt. Foto: SVT

Chef döms för misshandel av medarbetare

Uppdaterad
Publicerad

Under fikarasten fick den anställde vid Härjedalens kommun ett slag i huvudet av sin chef.

Chefen stängdes av men kunde efter en intern utredning återgå i tjänst.

Nu döms han av Östersunds tingsrätt för misshandel.

Chefen döms för misshandel till villkorlig dom och dagsböter på totalt 18 000 kronor. Utöver det ska han också betala den anställde 7000 kronor i skadestånd för kränkning.

Chefen erkände under tingsrättsförhandlingen på tisdagen att han utdelat ett slag men hävdade att det varit ett lätt slag – ringa misshandel – i en stressad situation.

Döms för hårt slag mot huvudet

Kammaråklagare Kajsa Starlander däremot framhöll att det varit allvarligare än så.

– Det har inte varit frågan om ringa misshandel eftersom målsäganden (den anställde) fått ett kraftigt slag och haft ont i huvudet även dagen efter. Det har dessutom utdelats av hans överordnade på arbetsplatsen, säger hon.

Utöver det har misshandeln inte föregåtts av något bråk utan varit oprovocerad, fastslår hon.

Allvarlig kränkning

Tingsrätten gör samma bedömning och dömde på tisdagen chefen för misshandel av normalgraden. Domstolen konstaterar att den anställde utsatts för en allvarlig kränkning och fastslår att han har rätt till skadestånd.

Det var i februari ifjol som händelsen inträffade under en fikarast bland anställda vid Härjedalens kommun. Några anställda satt vid ett bord när deras chef kom förbi och i förbifarten slog till en av medarbetarna i bakhuvudet.

Fick återgå till arbetet

I polisförhör har anställda som bevittnade händelsen sagt att de chockades över chefens sätt. Det hade tidigare skämtats om ”uppfostringslavetter” (slag), att yngre skulle veta sin plats. Men jargongen på arbetsplatsen uppfattades av många som hård och nedvärderande.

Chefen stängdes av, men kunde efter en intern utredning och arbetsrättsliga åtgärder återgå i tjänst.

Han hade då sagt till sina chefer att det hela varit menat som ett ”skämt”, men insett att det ”inte var förenligt med kommunens värdegrund.”

Men händelsen fick trots det rättsliga följder. Chefen åtalades för ett år sedan. Kort därefter sade han upp sig efter en överenskommelse med kommunledningen.

Den anställde sade upp sig och flyttade på grund av misshandeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.