Anna Jonsson från Åre cyklar varje ledig tid hon har Foto: privat

Cykelfesten är igång i Åre

Uppdaterad
Publicerad

Köerna ringlar sig långa till liftarna i Åre. Byn har fyllts av cyklister nu när Åre Bike festival är igång

Det är Norra Europas största cykelfestival med fokus på downhill. Och festivalen lockar både gammal som ung. Joakim Stomberg och Kenneth Strömfeldt från Vara testar för första gången att cykla nedför backarna:

Joachim Stomberg och Kenneth Stromfeldt från Vara cyklar downhill för första gången Foto: SVT

– Det är hur kul som helst men det är ganska tufft och vi har inte riktigt koll på tekniken ännu, säger Joakim Stomberg.

Festivalen pågår under fem dagar

Det är ett fullspäckat program som erbjuds. Bland annat midnattscykling från skutan. Flera hundra cyklade nedför berget på onsdags kvällen där brinnande eldar var uppsatta längs lederna. Och ikväll är det dags för racet Burning Logs – en tävling om vem som snabbast kan dra en brinnande stock bakom sin cykel över Åre torg.

Utökat program för barn

Under festivaldagarna anordnas speciella barnaktiviteter varje dag så som downhilltävling i Åre Bike Park och dirt-dag. 12-åriga Ronja Björkman från Gällivare var idag med på kidstävlingen i flinbanan:

Ronja Björkman från Gällivare är med i kidstävlingen Foto: SVT

– Det var kul med mycket hopp och kurvor, säger Ronja Björkman.

Startades av Åre Bergscylkister

Åre Bike Festival grundades 2010 av den lokala och ideella cykelklubben Åre Bergscyklister som tidigare även anordnat Världscupar och VM i Mountainbike. Klubben har idag 700 medlemmar i åldrar, från småkids till cyklande pensionärer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.