Hanna Lundqvists kollegor trodde att mätutrustningen var trasig för att halterna med hälsofarliga partiklar var så höga. Foto: SVT/ Fredrik Eliasson

Dålig luft i centrala Östersund – hälsofarliga partiklar i luften

Uppdaterad
Publicerad

Under perioder då det är barmark men dubbade vinterdäck ändå kan vara nödvändigt sprids höga halter av hälsofarliga partiklar i luften. Mätningar som görs längs Rådhusgatan visar på resultat tio gånger över acceptabla gränsvärden, vilket Länstidningen berättat.

De allt mildare vintrarna gör att slitaget på asfalten ökar kraftigt under de snöfria perioderna.

– Vi har vetat att vi har överskridit miljökvalitetsnormerna för år 2020. Redan i oktober i år kunde vi se att vi överskridit även 2021, säger Hanna Lundqvist som leder kommunens arbete med att ta fram en plan för att få bukt med problemet.

Luften i Östersund

Restriktioner mot dubbdäck

Hon understryker vikten av att minska trafiken i centrum för att minska spridningen av partiklar.

Kommunen överväger flera olika lösningar. Sanda mindre och ploga mer kan vara ett sätt. En annan att göra det krångligare att använda bilen i centrum och istället främja cykling.

Tillsammans med Trafikverket undersöker kommunen också möjligheten att införa restriktioner mot dubbdäck i centrum.

– Det behöver inte vara ett förbud, utan det skulle kunna vara informationsåtgärder eller parkeringslättnader för bilar som kör med friktionsdäck, säger Hanna Lundqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Luften i Östersund

Mer i ämnet