Både nybyggen och befintliga bostadshus finns i planerna för Projekt Kaxås. Dan Olofsson är den finansiella ryggraden i ambitionerna att locka barnfamiljer till Kaxås. Foto: SVT Jämtland

Miljardär satsar på att få unga familjer till Kaxås

Publicerad

Är ni en ung barnfamilj som inte vet var ni vill slå rot? Då är ni den uttalade målgruppen för Projekt Kaxås. Att it-miljardären Dan Olofsson finns med som finansiär ska göra det lättare för unga att skaffa boende.

Natten till onsdagen öppnades hemsidan för Projekt Kaxås och därmed får initiativet anses som officiellt invigt. På onsdagskvällen höll dessutom projektets företrädare ett offentligt möte i Kaxås bygdegård.

Att försöka rädda byar och bygder där leden annars bara blir glesare är i sig inte unikt. Så, varför skulle just det här lyckas?

– Kaxås ligger perfekt till i den regionala arbetsmarknaden, det är 40 minuter till Östersund och 50 minuter till Åre. Där finns det jobb som går att kombinera med ett boende i den pärla som Kaxås är, menar Dan Olofsson.

Klassiska hinder

Normalt skulle det finnas ett par klassiska hinder för en ung familj att bilda bo här. Bankerna är inte så villiga att bevilja lån för bostäder på den jämtländska landsbygden. Sedan finns det många unga som inte har pengar ens till kontantinsatsen.

Och det är där Dan Olofsson kommer in i bilden:

– Vi kommer att ordna finansieringen om en ung familj vill etablera sig, förklarar Olofsson.

Finansiering skräddarsys

Han tänker alltså inte skänka bort pengar, men lösningar ska skräddarsys för varje familj så att det blir ekonomiskt framkomligt.

Ett av målen för Projekt Kaxås är att rädda kvar byskolan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utvecklingsprojekt i Kaxås

Mer i ämnet