Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför har det varit ett framgångsrikt projekt – hör vad miljardären Dan Olofsson, sa vid invigningen av Projekt Kaxås. Foto: Marie Selander, SVT

Mer än en fördubbling av antalet bybor – nu har Projekt Kaxås invigts

Publicerad

Efter fem års arbete invigdes det uppmärksammade Projekt Kaxås i Krokoms kommun på lördagen. Det lockade många, inflyttare såväl som folk från grannbyarna. Även it-miljardären Dan Olofsson, initiativtagaren till projektet, var på plats.

– Det här är en av mina två bästa investeringar någonsin, sa han.

Totalt 160 personer har flyttat in och 29 nya hus har byggts inom ramen för Projekt Kaxås i Krokoms kommun.

– Jag rest mycket, men nu bor jag här och jag känner att jag har hittat hem, säger Hanna Elmroth, en av inflyttarna.

Utvecklingsprojekt i Kaxås

På plats var också entreprenören och miljardären Dan Olofsson, bördig från trakten, som varit drivande i projektet och stått för både idéer och pengar.

Det var när skolan hotades av nedläggning som projektet drog igång. Då bodde 100 personer i byn Kaxås i Krokoms kommun.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det har varit flera utmaningar under årens lopp – och Projekt Kaxås har också fått en del kritik. Hör vad miljardären Dan Olofsson, som var den som tog initiativ till projektet, säger om det i videon. Foto: Marie Selander, SVT.

Start när skolan skulle läggas ner

Projektet har under årens lopp fått mycket positiv uppmärksamhet för att ha lyckats vända en negativ befolkningstrend.

Men projektet har också fått kritik, som bland annat handlat om att urvalet av inflyttare varit för selektivt. Den kritiken har tillbakavisats.

– Vi startade projektet när skolan var på väg att läggas ner. Vad behövdes då? Unga människor som skapar liv i byn, svarar Dan Olofsson.

Lockat många unga inflyttare

I dag har befolkningen alltså mer än fördubblats. Barnfamiljerna som flyttat in kommer från såväl norra som södra Sverige och även från andra länder som Italien och Nederländerna.

– Utmaningarna under åren har varit pandemin och terrängen, Kaxåsbacken är brant. Men vi har lyckats med det och nu har vi invigning här i dag och det är fantastiskt, säger Bert-Ola Bångman, projektledare.

Förutom de nybyggda villorna har det även uppförts andra gemensamhetslokaler som exempelvis en bygdegård med bagarstuga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvecklingsprojekt i Kaxås

Mer i ämnet