Många av dom planerade husen i Kaxås får en vacker utsikt. Foto: SVT

Efter hotet om skolnedläggning – nu ska 40 nya hus byggas i Kaxås

Publicerad

När skolan i Kaxås hotades av nedläggning i våras så startades ett projekt för att locka barnfamiljer att flytta till byn. Efter bara en dryg månad har nu Projekt Kaxås planer på att bygga 40 nya hus.

Bakom projektet står den Kaxåsbördige it-miljardären Dan Olofsson, som tidigt engagerade sig i debatten kring en nedläggning av skolan.

Projektet startade i mitten av juni och har redan lyckats hitta ett tiotal befintliga hus i bygden som kan säljas. Dessutom har man färdiga planer på att bygga 40 nya hus i byn, dit man i första hand vill locka barnfamiljer.

Hoppas på färdiga hus redan nästa vår

Allt har gått väldigt fort, så fort att Krokoms kommun inte hunnit upprätta någon detaljplan eller bevilja några bygglov ännu. Trots det hoppas man från projektet på byggstart av dom första husen redan i höst.

Bert-Ola Bångman, projektmotor i Projekt Kaxås.

– Det finns familjer som redan reserverat tomter faktiskt. Jag tror att allt kommer lösa sig med kommunen och att vi kan börja bygga i höst, då står dom första husen klara under våren 2020. Det säger Bert-Ola Bångman, projektmotor i Projekt Kaxås.

”Helt rätt i tiden”

– Det är otroligt många som hört av sig och varit intresserade. Några från Östersund och andra delar av länet, men många även från södra Sverige. Jag har redan från början känt att vi ligger helt rätt i tiden, för många vill ”hoppa av ekorrhjulet” och flytta ut från storstäderna för att få bättre livskvalitet. Det säger Karin Bångman, projektmotor i Projekt Kaxås.

Karin Bångman är projektmotor i Projekt Kaxås.

Hör mer om projektet och byggplanerna i klippet ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utvecklingsprojekt i Kaxås

Mer i ämnet