Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Därför drar Åre kommun i nödbromsen för turistbostäder: ”Måste prioritera”

Uppdaterad
Publicerad

Åre kommun drar nu rejält i handbromsen. I princip alla planerade utbyggnationer av turistboenden kan komma att pausas på obestämd tid. Och det här välkomnas av Årebor som SVT träffar på byn.

– Jag tror att det är klokt att pausa och vänta lite och inte bara rusa iväg, säger Kristina Slinning.

Åre växer så det knakar. Genom åren har den populära skidorten lockat både nya invånare och inte minst allt mer turister. Och det märks bland annat i det kommunala reningsverket som nu börjar nå sin maximala kapacitet.

I fjol beslutade därför Åres politiker att tillfälligt stoppa alla detaljplaner, men det har inte varit tillräckligt. Därför tog man nyligen ett nytt inriktningsbeslut som innebär att även byggen som är under planering måste pausas.

Beslutet gäller just turistboenden. Enda undantaget som kan ske är om politikerna ser att det finns en tydlig samhällsnytta.

I videon ovan kan du höra mer om varför beslutet har tagits, vad som händer nu och vad årebor tycker om det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.