Svegs flygplats. Foto: Skistar / Wikimedia Commons

Destinationsbolag vill utreda flytt av flygplats på nytt

Uppdaterad
Publicerad

Destinationsbolag i Vemdalen och Funäsdalen vill få kommunala pengar för att undersöka om Hedlanda vore en bättre plats än Sveg för Härjedalens flygplats. En potentiell flytt har debatterats sedan flera år tillbaka.

Destinationsbolagen begär 100.000 kronor av Bergs och Härjedalens kommuner för att utreda en flygplats utanför Hede, skriver Sveriges radio P4 på nätet. Totalt blir kostnaden 400.000 men man säger sig kunna finansiera merparten med bidrag från näringslivet.

LÄS MER: Slår tillbaka för att behålla flygplatsen i Sveg

Det är en upprustning av flygfältet Hedlanda som utredningen handlar om och ifall det, med utbyggnad, skulle kunna ersätta Härjedalens nuvarande flygplats i Sveg sju mil bort.

Det är inte första gången saken diskuteras och utreds. För tre år sedan blossade debatten upp efter en utredning som näringslivet i Vemdalen och Funäsfjällen beställt, som visade att en flytt till Hedlanda skulle öka antalet resenärer rejält.

LÄS MER: Sveg eller Hedlanda – omdiskuterat ämne i Härjedalen

Då var Moderaterna positiva till en flytt, medan Socialdemokraterna ville forsätta satsa på den existerande flygplatsen, som redan fått investeringar på 20 miljoner under 10 år.

– Man ska ta in alla aspekter i den här utredningen så att det blir rätt. Besöksnäringen är en basnäring så ur vår aspekt är det här en viktig fråga med transporter, säger Destination Vemdalens vd Marcus Ståhl till P4 Jämtland.

Enligt destinationsbolagen visade den redan gjorda utredningen turistnäringen i Härjedalen skulle ha stora fördelar av att placera flygplatsen i Hedlanda, men att det behövs kompletteringar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.