Gymnasieföreningarna påverkar hela skolan, säger Hedda Gulliksson.

”Det är en popularitetstävling”

Uppdaterad
Publicerad

Gymnasieföreningar skapar ett vi och dom på skolan. Det menar Hedda Gulliksson som vill att skolan tar ett större ansvar för den kultur föreningarna står för.

Hedda Gulliksson går sista året på Wargentinsskolan i Östersund. Hon har funderat en del  på gymnasieföreningar och hur de påverkar skolan. Hon är övertygad om att de som är med i föreningarna har roligt och en fin sammanhållning, men att det bara är några utvalda som får vara med tycker hon rimmar illa med skolans värdegrund.

– Det pratas så mycket om allas lika värde, den gyllene regeln och så, säger hon. Ändå får föreningarna fortsätta den exkludering som de faktiskt gör.

SVT granskar gymnasieföreningarna i Östersund

TV: Hedda Gulliksson om gymnasieföreningarna

Föreningarna kallar de elever de anser passa till en intervju. Vi har pratat med flera elever som blivit bortvalda efter intervjun. Det är känsligt, men vi får berättelser om elever som blivit mycket ledsna och känt sig så värdelösa att de inte velat gå till skolan.

Hedda betonar att det inte känns som att  föreningarna håller på med mobbning och att hon inte går och tänker på föreningarna hela tiden. Men hon har vänner som fått gå på intervju och sen fått ett meddelande om att de inte passar in.

– Klart att det var jobbigt för dem, säger Hedda. Det är väl självklart när man blir så pass bortvald.

LÄS MER: Brutala invalsritualer på Wargentinsskolan

Hedda har flera vänner som är med i någon av föreningarna. Hedda  är tydlig med att hon själv inte velat gå med, men hon minns att hon tänkte på föreningarna redan i nian.

– Det börjades prata om gymnasieföreningar redan på högstadiet. Vilka som skulle få vara med och så. Man visste redan då vilka som skulle få gå med. Det är störst, bäst och vackrast som gäller. Jag ville aldrig gå med, jag kände att det är inget jag vill stå för.

LÄS MER: SVT-chefen: Därför granskar vi gymnasieföreningarna

Under de första två åren på Wargentinsskolan har hon märkt hur de tio gymnasieföreningarna påverkar nästan alla som går i skolan. Det pratas i korridorer om vilka som är med eller inte med , om fester och andra aktiviteter som föreningarna ska göra enligt tradionen. På tisdagarna har gymnasieföreningarna möten i skolans café Lyan.

– Det är inte så man går och pluggar i Lyan då precis, säger Hedda.

LÄS MER: Skolchefen om invalen: ”Vi är ingen polisiär organisation”

Hedda tycker att skolan borde ta ett större ansvar för den kultur som gymnasieföreningarna står för.

– Jag har aldrig hört någon lärare prata om föreningarna, varför de ska finnas. Det kanske de har gjort men jag har inte hört det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar gymnasieföreningarna i Östersund

Mer i ämnet