Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är vad hovrättsmålet handlar om – se videon på 60 sekunder om bakgrunden till att Daniel Kindberg dömdes till tre års fängelse i tingsrätten. Foto: TT

Två år efter domen: Det här handlar Kindbergrättegången om

Uppdaterad
Publicerad

Två år efter tingsrättsförhandlingarna kommer åtalet mot den förre ÖFK-ordföranden Daniel Kindberg, också tidigare vd för Östersundshem, och två ytterligare två män att prövas i hovrätten.

I videon kan du se vad rättegången handlar om.

– Trolöshet mot huvudman: Missbrukande av sin förtroendeställning gentemot någon annan då man fått i uppgift att sköta ekonomiska angelägenheter, kvalificerad teknisk uppgift eller ska övervaka skötseln av sådan uppgift och detta missbruk innebär skada för huvudmannen. (Alla tre åtalade i Kindbergmålet dömdes för brottet på flera punkter i tingsrätten.)

– Åtal: Talan vid domstol om ansvar för brott.

– Fordringar: Förpliktelser eller ett rättsligt bindande anspråk från en individuellt bestämd person riktat mot en annan individuellt bestämd person.

– Kvarstad: Att ta egendom i tillfälligt förvar som säkerhet för en viss skuld i avvaktan på dom eller beslut.

– Betalningssäkring: Tvångsåtgärd som kan användas för att säkra betalning från betalningsskyldiga som kan men inte vill betala skatter, avgifter eller skadestånd efter en rättsprocess.

– Skadestånd: Den som orsakar skada på en person eller hens egendom ska som huvudregel ersätta denna skada. Skadeståndet har främst ett reparativt syfte.

– Pantbrev: Juridiskt bevis på en säkerhet i till exempel en belånad fastighet.

– Förverkande av utbyte av brott: En domstol förklarar det utbyte, den vinst, som uppkommit genom brottslig verksamhet förverkat. Egendom som förklarats förverkad, eller det motsvarade värdet, ska då tillfalla staten.

– Målsägare: Den eller de som utsatts för brott och lidit skada.

– Verkställighet: Att en myndighet genomför, realiserar, innehållet i ett beslut eller en dom när det/den vunnit laga kraft.

– Dödsbo: Kvarlåtenskapen efter en avliden person. Dödsboet räknas som en juridisk person.

Källor: Svea rikes lag, Kronofogden, lagen.nu, domstol.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekobrottsmålet mot Daniel Kindberg

Mer i ämnet