Läraren Gunilla Löthagen Sjöstrand ser Skolinspektionens beslut som en upprättelse. Foto: SVT

Lärare om tunga skolkritiken: ”Det känns som en upprättelse”

Uppdaterad
Publicerad

I många år har lärare pekat på att gymnasieföreningarna på Wargentinskolan påverkat både elevers trygghet och studiero. Nu visar Skolinspektionens utredning på samma sak.

Utanför Wargentinskolan i Östersund möter vi läraren Gunilla Löthagen Sjöstrand. Hon var en av dom som i höstas klev fram och öppet berättade hur lärare och personal i flera år kämpat för att få skolledningen att ta krafttag mot gymnasieföreningarna.

De hade då länge sett hur elever blev kränkta, trakasserade och mådde dåligt, men trots att de återkommande lyft detta fick de inget gehör.

SVT granskar gymnasieföreningarna i Östersund

– Framförallt har vi drivit den här frågan för elevernas skull. Att alla elever har rätt att känna sig trygga på skolan, bli respekterade och inte bli kränkta, säger hon idag.

I fredags kom Skolinspektionen med sin rapport. Och den innehåller svidande kritik. Man konstaterar att skolan brister i att kunna ge alla elever den trygghet och studiero som de har rätt till.

– Det känns som en upprättelse, säger  Gunilla Löthagen Sjöstrand.

Undervisningen påverkats

Bland annat pekar Skolinspektionen på att gymnasieföreningarna borrat sig hela vägen in i klassrummen där undervisning påverkats.

– Många lärare kan känna sig tvingade att ta hänsyn till föreningsmedlemmar, säger Joakim Blomberg som är enhetschef på Skolinspektionen.

Deras utredning visar att föreningsmedlemmar har en tendens att ta över i klassrummen.

Svårt att få ihop grupper

– Det blir svårt för lärare få ihop grupper, det skapas informella hierarkier, säger Joakim Blomberg.

Gunilla Löthagen Sjöstrand har själv inte upplevt det i sin undervisning men hon känner flera kollegor som tagit upp det.

Det låter allvarligt?

– Ja, men det är det ju. Det är det ju. Skolans uppdrag är att se till så att alla elever ska känna sig trygga och komma till tals, men när det är vissa grupper som tar över då uppfyller vi inte de kriterierna, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar gymnasieföreningarna i Östersund

Mer i ämnet