Tina Johansson är psykologiskt ledningsansvarig på psykiatrin i Östersund. Där har de som väntat som längst på hjälp för PTSD, fått vänta i två år. Foto: SVT

Lång väntetid på hjälp för posttraumatiskt stress-syndrom

Uppdaterad
Publicerad

Set Melander har fått höra att det är tre års väntetid för att få hjälp med posttraumatiska stresssyndrom.  Men inne på psykiatrin på Östersunds sjukhus ställer man sig frågande till de uppgifterna.

Samtidigt står det ändå klart att väntan på specialistvård kan bli lång.

Tina Johansson är psykologiskt ledningsansvarig på psykiatrin i Östersund. Hon kan inte tala om enskilda patienter och vet inte var Set Melander fått informationen om tre års väntetid.

– Men det stämmer inte med de väntetider vi har här, säger hon.

Coronaviruset i Jämtlands län

Kommer oftast via primärvården

I normala fall tas den första vårdkontakten med primärvården. Där beslutas det sedan om patienten kan få vård inom primärvården eller ska få remiss till specialistvård.

Handlar det om posttraumatiskt stressyndrom, PTSD, kan patienten få komma till psykiatrin.

Hur lång tid kan man få vänta hos er innan man får behandling?

– Det finns inget enkelt svar på det utan beror på flera olika faktorer. Men de som har väntat som längst har väntat i två år, säger Tina Johansson.

Covid-19 kan påverka vården framöver

Enligt Tina Johansson är detta första patienten i länet som efterfrågat behandling för PTSD som är direkt kopplad till covid-19.

– Det är första gången vi hör om det, säger hon.

Samtidigt är det numera känt att många som drabbas av covid-19 kan få psykiska besvär. Redan i somras gick experter ut och varnade för att tusentals svenskar kan drabbas av PTSD när minnen och ångest från sjukdomstiden kommer tillbaka.

Vad ser ni för utmaningar inom psykiatrin vad gäller covid-19?

– Det är en massa utmaningar eftersom vi kan så lite om det. Allt är nytt så vi måste kanske hitta nya sätt att tänka kring de här patienterna, säger Tina Johansson.

Detta är PTSD

  • Du som har varit med om våldsamma, kränkande eller chockartade händelser kan efteråt få psykiska symtom.
  • För en del försvinner symtomen så småningom av sig själva, medan andra kan få psykiska trauman.
  • Tillståndet kallas för posttraumatiskt stressyndrom eller PTSD.
  • Vid PTSD är det vanligt att du får upprepade och påträngande minnen av det skrämmande som har hänt. Att återuppleva händelsen ger ofta stark ångest och stress.

Källa: 1177 vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet