Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förutom allt arbete på gården så används traktorn också för snöröjning i Fannbyn med omnejd. Hör 22-årige Frej Persson hur det allt högre dieselpriset drabbar lantbruket. Foto: Björn B Schäfer, SVT Jämtland

Lantbrukare i Fannbyn utanför Östersund om dieselpriset: ”Ofattbart att det ska vara så jävla dyrt”

Uppdaterad
Publicerad

Många verksamheter drabbas av de allt högre drivmedelspriserna. Och för lantbrukare är det extra kännbart. Det finns ännu inget alternativ till traktorer för att utföra gårdens sysslor. Hör mer i klippet om situationen på Brunkulla gård utanför Östersund.

På Brunkulla gård i Fannbyn jobbar Frej Persson ihop med sin far Niklas Persson. Frej hoppas någon gång kunna ta över gården som främst inriktar sig mot mjölkproduktion.

11 000 kr för full tank

Många av gårdens sysslor utförs med en stor svart traktor som med dagens bränslepriser kostar över 11 000 kronor att fylla upp.

– Vi köpte den här traktorn delvis för att den är mycket bränslesnålare än den förra men oavsett det så kan de tyngsta jobben, som att plöja åkrarna, förbruka över 50 liter diesel i timmen.

Håller inte jämna steg

Frej Persson anser att smärtgränsen för dieselpriset passerades vid 18 kronor. Och även om mjölkpriset verkar vara på väg upp så ökar dieselpriset ännu mer.

Hör mer i klippet vad Frej Persson tycker om dagens höga dieselpriser.

Frej och hans pappa Niklas diskuterar dagens jobb med traktorn. Den används så lite som möjligt för att spara pengar men många sysslor går inte att prioritera bort. Hör mer i klippet ovan Foto: Björn B Schäfer, SVT Jämtland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.