Många oroliga hör av sig till veterinärer angående hundsmittan i Norge. Foto: TT/arkiv.

Djursjukhuset i Östersund om hundsmittan i Norge: ”Vi är extra försiktiga”

Uppdaterad
Publicerad

Just nu härjar en okänd hundsjukdom i Norge där ett flertal hundar avlidit av svår diarré. På djursjukhuset i Östersund och Sundsvall är man extra försiktiga med hundar som kommer in med liknande symptom.

Åsa Rising är klinikchef på djursjukhuset i Sundsvall och Östersund. Hon berättar att det är vanligt att hundar drabbas av diarré.

– Vi har alltid hundar inne med diarré och kräkningar eller blodig diarré. Men det är omöjligt att säga om de hundar vi vårdar nu har samma smitta som Norge, säger hon och fortsätter:

– Vi är extra försiktiga nu, speciellt om hundarna varit i Norge eller om det är norska hundar som är här och jagar.

Oroliga hundägare ringer veterinär

Det är många hundägare som är oroliga efter nyheten om dödsfallen i Norge och många ringer veterinär för att rådfråga.

– Det är många oroliga som hör av sig. Folk som har en hund med diarré tror att det är detta hunden fått, säger klinikchefen.

Vad som orsakat sjukdomen i Norge är fortfarande oklart.

– Hela veterinär-Sverige och Norge kliar sig i huvudet över det här. Vi har inte en aning om vad det här handlar om. I Norge har man obducerat hundar som avlidit och hittat två tarmbakterier, men det är inte säkert att det är det som är sjukdomsframkallande.

Vad gör ni med sjuka hundar som kommer in till er?

– Vi isolerar hundar som kan ha en misstänkt sjukdom, vi är lite extra försiktiga. Vi sparar också avföringsprover. Men vi behandlar hundar utifrån de symptom de har, det gör vi alltid.

”Använd sunt förnuft”

Ska hundägare i Sverige var oroliga över detta?

– Nej. Man ska bara använda sunt förnuft. Om man bodde i området där hundar dött skulle jag vara orolig och extra försiktig, men inte annars.

– Hundarna kanske inte behöver lukta på bajs om det går att undvika, men i största allmänhet behöver man inte var orolig. Inte än, säger Åsa Rising.

Fakta: Information om sjuka hundar i Norge från jordbruksverket

Visa
  • Ett antal hundar har den senaste tiden insjuknat i Norge i en svår diarré. Flera hundar har dött.
  • Eftersom vi ännu inte vet vad som är orsaken till hundarnas tillstånd och om det finns ett samband mellan dessa fall kan vi i dagsläget inte ge några rekommendationer angående resor med hundar till och från Norge.
  • Det finns inga restriktioner om att åka över gränsen. Som alltid ska man tänka på smittskyddet när man reser – inte resa med sjuka djur, inte låta sina djur hälsa på andra och undvika närkontakt med andra hundar.
  • Myndigheterna i Norge arbetar för fullt med att hitta orsaken till sjukdomen. Veterinärinstitutet i Norge har undersökt tre av de avlidna hundarna och väntar analyssvar inom de närmaste dygnen.
  • Jordbruksverket följer utvecklingen tillsammans med övriga ansvariga myndigheter.

Källa: Jordbruksverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer