Fortfarande är Brytpunkten igång men till hösten är verksamhetens framtid hotad. Foto: SVT

Läggs Brytpunkten ner ”kommer dödsfallen öka”

Uppdaterad
Publicerad

Anita Månsson har fått hjälp av nedläggningshotade Brytpunkten och nu har hon startat en Facebook-grupp för att protestera mot kommunens planer att lägga ner verksamheten.

– Om Brytpunkten läggs ner så kommer missbruket öka och med det också dödsfallen, säger Anita Månsson till SVT Nyheter Jämtland.

Vi har tidigare rapporterat om att socialnämnden i Östersunds kommun nästa år ska spara tio miljoner kronor. Med i sparpaketet finns Brytpunkten, en verksamhet som arbetar för att hjälpa förre detta missbrukare in i arbetslivet, som nu hotas att läggas ner om kommunfullmäktige klubbar beslutet i höst.

LÄS MER: Därför läggs Brytpunkten ner

Väckt starka reaktioner

Reaktioner på beslutet har varit starka och många. Anita Månsson, som själv fått hjälp av Brytpunkten, bestämde sig för att göra någonting åt saken. Därför startade hon som en protest Facebook-gruppen ”Stoppa nedläggningen av Brytpunkten” som i skrivande stund har över 400 medlemmar.

– Jag startade gruppen för att Brytpunkten är väldigt viktig för flera personer. Med den här gruppen hoppas jag få politikerna att öppna ögonen. Det är typiskt att politiker bara ser sin egen värld och inte kan sätta sig in i andras liv, de som lever på botten, säger Anita Månsson till SVT Nyheter Jämtland.

– Jag har själv varit där ett tag för flera år sedan och man känner sig uppskattad när man gör något av sitt liv. Där får man lämna urinprov då och då och bara det gör att man strävar efter att skärpa sig.

”Behöver sysselsättningen”

Anita Månsson påpekar hur viktig Brytpunkten och dess aktiviteter är för att missbrukare ska kunna hålla sig rena.

– Missbrukare måste ha en sysselsättning för att inte falla tillbaka. Tänk er själva att bara sitta hemma med dator och tv och vara missbrukare, det gör ju att man ofta faller tillbaka.

Hon är oroad för utvecklingen om det visar sig att Brytpunkten kommer läggas ner.

– Om Brytpunkten läggs ner så kommer missbruket öka och med det också dödsfallen.

Ska inte göra jobbet på två ställen

Enligt socialnämndens ordförande Björn Sandal (S) är nedläggningen av Brytpunkten berättigad.

– Brytpunkten är en verksamhet för lite äldre missbrukare som ska in på arbetsmarknaden. Vi har en arbetsmarknadsenhet som jobbar med de här frågorna. Vi ska inte göra det på två ställen, sa Björn Sandal i en tidigare intervju med SVT Nyheter Jämtland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.