De asylsökande överklagar domen. Foto: SVT Design

Dom i asylskottsmål överklagas

Uppdaterad
Publicerad

Nu överklagar åklagaren och en asylsökande domen mot två män som frikänts från misstankarna om att ha skjutit mot en grupp asylsökande i Strömsunds kommun.

Det var i slutet av juli som polisen fick larm om att en grupp asylsökande som gått in på en gård för att fotografera djur hade blivit beskjutna och en av dem också misshandlats. Det hela inträffade i en liten by i Strömsunds kommun. Händelsen uppmärksammades mycket eftersom polisen aldrig ryckte ut trots larm om skottlossning. Först flera dagar senare åkte polisen till platsen.

Senare åtalades gårdsägaren, en man i 70-årsåldern för att ha avfyrat skott mot de asylsökande. Samtidigt åtalades hans son, en 40-årig man, för att ha slagit till en av de asylsökande, en tonårsflicka, i ansiktet.

Men båda männen friades från alla misstankar av Östersunds tingsrätt. Rätten kunde inte fastslå att något skott avlossats, eftersom åklagaren saknat teknisk bevisning. Trots det väljer nu åklagaren att överklaga domen. Samtidigt väljer också en av de asylsökande att överklaga domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottlossning i Strömsund 2016

Mer i ämnet