I slutet av maj höll mark- och miljödomstolen syn med boende och politiker på platsen för den ändrade detaljplanen. Foto: SVT

Domstolen river upp detaljplan för Biltema

Uppdaterad
Publicerad

Mark- och miljödomstolen i Östersund, upphäver Östersunds kommuns detaljplan för området Karlslund 3:4, det område där det är tänkt att Biltema ska etablera sig. Domstolen menar att trafiken i området skulle påverkas negativt.

Det var i slutet av maj som frågan var uppe för prövning i domstolen. Både boende i området och Trafikverket hade överklagat detaljplanen.

De boende invände mot att etableringen skulle hamna nära deras bostäder och störa. Trafikverket ansåg att trafiksituationen på E14 och i Lillängeronden skulle påverkas negativt.

Biltemas exploatering i Östersund

Domstolen går på Trafikverkets linje.

”Det finns också en risk för att den ökade trafikvolymen kommer att strida mot den nollvision som riksdagen beslutat om ska gälla för trafiksäkerhetsarbetet i Sverige. Den innebär ingen ska dödas eller skadas allvarligt till följd av trafikolyckor.”, skriver domstolen.

Domen fortsätter:

”Domstolen ansluter sig till Trafikverkets beskrivning av dagens trafiksituation vid Trafikplats Odenskog och av de följder detaljplaneförslaget kan få för framkomligheten vid trafikplatsen.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Biltemas exploatering i Östersund

Mer i ämnet