Foto: SVT

Domstolen på utflykt till omdebatterad Biltema-tomt i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Mark- och miljödomstolen besökte på fredagen den plats i Östersund där Biltema planeras byggas. Detta för att bättre kunna ta ställning till den överklagade detaljplanen.

Förhandlingarna i domstolen hade en svarande – Östersunds kommun. På andra sidan fanns dels de boende i villaområdet Erikslund, och dels Trafikverket.

De boende har i många år försökt stoppa etableringen eftersom de anser att den hamnar för nära deras bostäder. Bland annat handlar det om befarade störningar när trädridåer sågas ned och omfattande trafik kring etableringen kan förväntas.

Biltemas exploatering i Östersund

Bra för handeln, belastning på väg

Varför är Biltema så viktigt för kommunen?

– Biltema som sådant är inte viktigare än något annat. Men Östersund måste ha ett brett sortiment för att vara en attraktiv handelsstad, säger Pär Jönsson (M).

Att Trafikverket överklagat detaljplanen beror på att den skulle innebära en betydligt större belastning på Lillängerondellen. Dessutom anser man att det är kommunen som ska stå för de trafikleder som en etablering skulle kräva.

Segdraget

I 20 år har frågan om Biltemas etablering i Östersund legat på politikernas bord. Ledsnar de aldrig på att vänta?

– Nej, men visst finns risken att de ger upp. Fast om den detaljplan som den här rättegången gäller vinner laga kraft så vet jag att intresset lever, säger AnnSofie Andersson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Biltemas exploatering i Östersund

Mer i ämnet