Malin Bergman (C), kommunalråd i Krokoms kommun. Foto: SVT

Efter miljardärens utspel för att rädda Kaxås skola – ”Han kanske kan bygga en simhall”

Uppdaterad
Publicerad

På grund av besparingar inom Barn- och utbildningsnämnden i Krokoms kommun skulle skolan i Kaxås läggas ned från och med i höst.

Men under tisdagen beslutade kommunalrådet Malin Bergman (C) att skjuta till till pengar som räddar skolan, i vart fall fram till årsskiftet.

Det pågår ett arbete med att se över hur många skolor och förskolor kommunen ska ha fram till 2035, och var dom ska ligga.

Antagligen kommer dagens 16 skolor och 23 förskolor att bli färre, men innan arbetet är klart ville inte kommunalrådet se en nedläggning av någon skola.

Utvecklingsprojekt i Kaxås

– Vi har lovat medborgarna att vi ska ha en dialog med dom om tillväxt och utveckling i kommunen, där även skolfrågan finns med. Då vill vi att dom dialogerna ska komma före eventuella förändringar i skolorganisationen. 

Vill betala för att skolan ska vara kvar

När det gäller just Kaxås skola så har den fått en lite oväntad ”beskyddare”.

IT-miljardären Dan Olofsson, med kopplingar till byggden, skrev i en debattartikel i Länstidningen häromdagen att besparingen att lägga ned skolan och i stället bussa eleverna varje dag skulle bli väldigt liten.

Han är därför är han villig att årligen skjuta till mellanskillnaden ur egen ficka för att hålla skolan öppen.

Malin Bergman välkomnar engagemanget och ser fram emot att ha en dialog med Olofsson, även om hon har svårt att se hur han skulle kunna bekosta att Kaxås skola hålls öppen.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvecklingsprojekt i Kaxås

Mer i ämnet