Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Karin Bromée, Antoine Stephan och Camilla Westlund är tre företagare som nu expanderar i Vemdalen by. Efter flera år med satsningar på skidområdena, framför allt Vemdalsskalet, satsar nu byborna på att utveckla sin egen by. Foto: Maria Broberg/SVT

Byborna i Vemdalen satsar på sin egen by: ”Är på riktig frammarsch”

Publicerad

Under den senaste tiden har flera butiker och restauranger öppnat eller expanderat i Vemdalen by. En möbelbutik, en mexikansk restaurang och en inredningsbutik är några exempel. Samtidigt byggs nya bostäder.

De nya bostadssatsningarna är enligt företagare i Vemdalen en viktig del i att byns näringsliv ska kunna växa.

– När vi ska nyanställa har det inte funnits någonstans för dem att bo, säger Karin Bromée, ägare av en nyöppnad möbelbutik i Vemdalen.

Vill utöka kulturutbudet

Även det gamla gästgiveriet planerar att expandera sin verksamhet, framför allt med mer kultur. I en byggnad som kallas ”fjöset” och som ligger bredvid huvudbyggnaden planeras flera nya aktiviteter.

– Uppe i fjöset kommer det vara mer inriktning mot konferens, konserter, fotoutställningar och väldigt mycket musik, det är det vi brinner för, och även teater kan vi göra, säger Antoine Stephan, vd Gästis Vemdalen.

Dessutom funderar Antoine Stephan på After skoter, motsvarande After ski, för skoteråkarna nere i byn.

Utmaningar med snabb expansion

Antoine Stephan tror att det kan finnas utmaningar för kommunen att hänga med när byn utvecklas i ett snabbt tempo.

– Myndigheterna kanske behöver tänka på ett annat sätt för att kunna hänga med med, kring tillstånd och lite andra grejer, det tror jag.

Hör mer om vad företagarna i byn tänker om sina satsningar i Vemdalen i klippet!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.