Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi fick startbesked alldeles nyligen” – hör Peter Broberg, ordförande för Vemdalsfjällens företagareförening, om byggstarten för nya butiker, kontor och efterlängtad aktivitetshall. Foto: Maria Broberg/SVT

Efter stora satsningarna på skidområdena – Vemdalen ett steg närmare aktivitetshall

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av året beräknas en ny matbutik och kontorslokaler stå färdiga i Vemdalen by. Nästa år vid den här tiden är planen att bygget av en aktivitetshall påbörjas på samma plats. Något som Vemdalsfjällens företagareförening har arbetat länge för att få till.

Företagarföreningens arbete ledde till att Härjedalens kommun godkände en detaljplan mitt i Vemdalen by och då ingick en gedigen byggrätt. Genom att byggrätten blev så stor kunde föreningen få in externt kapital från ett av sina medlemsföretag.

– Förhoppningen är att så många som möjligt från byn och de kringliggande orterna ska vilja använda hallen för träning, aktivitet eller event av olika slag, säger Vemdalsfjällens företagareförenings ordförande Peter Broberg.

Bidrag från kommunen avgörande

Utöver det externa kapitalet är ett bidrag från Härjedalens kommun avgörande för att aktivitetshallen ska kunna bli av.

– Vi ser med glädje fram emot att kunna erbjuda en fullstor sporthall till såväl skola som områdets alla idrottsföreningar och många fler, säger Peter Broberg.

Ett unikt samarbete

De nya butikerna och kontor, som nu byggs i första skedet, är tänkt att gynnas av aktivitetshallen och vice versa.

– Planen är att aktivitetshallen ska gynna butikerna genom att dra besökare till området medan de kommersiella ytorna å sin sida bidrar med ekonomisk stabilitet över tid.

Hör Peter Broberg berätta mer om första spadtagen och vad han tänker om Vemdalens framtid i klippet ovan.

Bidraget från Härjedalens kommun

När Härjedalens kommun för flera år sedan beslutade sig för att sälja sitt kommunala bolag Härjedalens turistanläggningar, HTAB, med verksamhet i Vemdalen och Hede, så stod det i bolagsordningen att överskottet skulle gå till friluftsfrämjande verksamheter i Vemdalen och Hede. Av de totalt 26 miljoner kronorna som kom av försäljning så tilldelades Vemdalsfjällens företagareförening 16 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.