Nu ska Skolinspektionen besöka Wargentinsskolan i Östersund. Foto: SVT

Efter SVT:s granskning: Nu synas gymnasieskolan

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT:s granskning om gymnasieföreningar på Wargentinsskolan i Östersund har Skolinspektionen på tisdagen beslutat att genomföra en riktad inspektion på skolan.

Orsaken till den riktade inspektionen är de signaler om kränkningar som framkommit i SVT men som Skolinspektionen också fått från enskilda personer som kontaktat myndigheten direkt.

SVT har i en serie reportage berättat om de tio gymnasieföreningarna. Om hur elever genom åren farit illa, både av exempelvis kränkande inval men också för att föreningarna systematiskt nobbat elever som medlemmar inte tycker passat in.

SVT granskar gymnasieföreningarna i Östersund

Handlar om hur skolan hanterar kränkningar

Inspektionen handlar helt och hållet om hur Wargentinsskolan som helhet arbetar för att förebygga och motverka kränkningar.

”Vi kommer inte granska gymnasieföreningarna i sig eller vad som förekommer inom ramen för dessa föreningar då det ligger utanför vårt ansvarsområde”, skriver Joakim Blomberg, enhetschef för regelbunden tillsyn vid Skolinspektionen i Umeå, i ett mail till SVT Nyheter Jämtland.

Tillsynen är planerad till början av november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar gymnasieföreningarna i Östersund

Mer i ämnet