Eftersläckningen av de stora skogsbränderna i Sverige i sommar ska samordnas av Jämtlands länsstyrelse. Bilden: Personal från hemvärnet hjälper till att släcka skogbranden vid Älvdalens skjutfält i Dalarna. Foto: TT, Adam Wrafter

Eftersläckning av skogsbränderna leds av Jämtlands länsstyrelse

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har gett länsstyrelsen i Jämtland i uppdrag att samordna eftersläckningen av de stora skogsbränderna.

– Det är för att säkerhetsställa att eftersläckningsarbetet sker på ett samordnat och säkert sätt. Det är ju riskfyllda jobb som måste göras, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

Jämfört med branden i Västmanland 2014 så är det många fler län och skogsägare som är berörda nu.

– Detta är ju den största skogsbrand som vi varit med om i modern tid. Här behöver vi ta erfarenheter från andra och en samlad kraft måste hantera arbetet.

Skogsbränderna sommaren 2018

Länsstyrelsen i Jämtland får tre miljoner kronor för att bland annat informera kommuner och andra myndigheter. Regeringen tror preliminärt att det kommer att behövas 50 miljoner kronor för arbetet efter bränderna. Det kan dock bli mer eftersom det fortfarande brinner på flera ställen.

– Vi har en väldigt stark ekonomi som gör att vi inte behöver omprioritera pengar, säger Bucht.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet