Foto: SVT

Ekobrottsutredningen: Kindberg frisläppt – men misstankarna har stärkts

Publicerad

Östersundshems vd och ÖFK:s ordförande Daniel Kindberg, som suttit anhållen misstänkt för grova ekobrott, släpptes på torsdag eftermiddag fri. Men misstankar kvarstår och har stärkts.

Vid 17-tiden på torsdagseftermiddagen släpptes Daniel Kindberg, vd vid Östersundshem och styrelseordförande för ÖFK, fri efter att ha suttit anhållen sedan i tisdags morse. Även en annan person i Östersund släpptes fri efter att ha suttit anhållen misstänkt för inblandning i samma ekobrottshärva.

Niklas Jeppsson, kammaråklagare

– Vi har hållit flera förhör med båda två under tiden de har varit anhållna. Det som har framkommit har varit tillfredställande och har stärkt misstankarna. Jag ser därför inte att det finns skäl att begära dem häktade då jag nu bedömer risken för att de ska kunna förstöra bevisning eller på andra sätt försvåra utredningen som marginell, säger Niklas Jeppsson, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Umeå.

Fortsatt sekretess

Daniel Kindberg anhölls på sannolika skäl som misstänkt för grovt bedrägeri och medhjälp till bokföringsbrott i tisdags. På onsdagen stängdes Kindberg av från vd-posten vid Östersundshem på grund av brottsmisstankarna.

SVT har sökt Kindbergs advokat för en kommentar men åklagarens beslut om yppandeförbud för de misstänktas ombud kvarstår.

En tredje person som misstänks för inblandning i härvan, en företagare i Sollefteå som suttit häktad, är även fortsättningsvis häktad. Där gör åklagaren en annan bedömning när det gäller risken för att undanröja bevisning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Daniel Kindberg i ekobrottshärva

Mer i ämnet