Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Thomas Fuchs är med och arrangerar Östersund Winter Eco Rally som är en del i en internationell cup. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Elbilsrally kommer till Östersund

Publicerad

Det är säsongspremiär för elbilsförarna som deltar i den internationella rallycupen FIA Eco Rally Cup. Det är cupen där effektivitet premieras före hastighet. Helgens tävling är den första som cupen arrangerar i vinterklimat, som onekligen kommer att påverka batteriernas räckvidd.

Det handlar inte om att vara snabbast från start till mål i det här rallyt. Istället gäller det att hålla sig så nära idealhastigheten för varje sträcka som möjligt. Utan bilens energiförbrukning vägs samman med tiden och föraren med det bästa resultatet tar vinsten.

– Vi mäter på 200 punkter varje dag att förarna håller rätt hastighet och kör man över så får man minuspoäng, säger Thomas Fuchs som är ordförande för organisationen som arrangerar Östersund Eco Winter Rally.

Bilarna som ställer sig på startlinjen kommer att vara vanliga elbilar som vem som helst kan köpa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.