Wången granskas nu av Skolinspektionen. Vi har träffat elever som tycker att bilden av en stökig skola är orättvis.

Elev på Wången: Jag trivs här

Publicerad

Visst finns det problem, men i det stora hela har Wången fått oförtjänt dålig publicitet. Det menar elever som SVT pratat med.

I januari polisanmäldes en elev på Wången för sexuellt ofredande och i veckan har Skolinspektionen varit på skolan för att få en bild av hur det egentligen är på skolan.

– Vi besöker skolan för att vi har fått ett antal anmälningar och tillräckligt många signaler. Därför kände vi att vi ville komma på ett besök, säger Eva-Lena Ölund-Brändström vid Skolinspektionen.

Vad har anmälningarna handlat om?

– Det har mest handlat om att elever inte känner sig trygga och inte har studiero.

Påverkar elever

Men elever som SVT träffar på skolan menar att bilden är överdriven. Visst har det varit problem men det gäller bara ett fåtal elever.

– Jag trivs bra här. Jag åker inte hem utan jag är kvar här. Det är här jag har mina kompisar och här har jag min häst, säger Emmie Mårtensson som vi träffar i ett av stallarna.

Hon tycker att media överdriver och att man ger alla elever en dålig stämpel.

– Man har dragit alla över samma kam, säger hon.

Även Stian Stoum menar att publiciteten varit hård.

– Det är ingen bra publicitet. Den har gått hårt åt på oss elever och personal som går här, säger han.

Är det jobbigt, tycker du?

– Nej, inte för mig men vissa andra här känner att det är jobbigt.

Även Ida Sörli säger att hon trivs på skolan.

– Det är bra här, jag trivs bra här, säger hon.

Många trivs

Nu är det skolans utbildningschef som plockat ut er för att möta oss. Om vi hade gått och pratat med andra elever, hade vi fått samma svar då?

– Nej, det är klart att alla tycker olika men jag vet att bland mina kompisar så är det många som tycker samma sak och trivs väldigt bra, säger Emmie Mårtensson.

Skolinspektionens personal kommer nu åka hem till kontoret i Umeå och sammanställa sin rapport. Om ungefär en månad beräknas den vara klar.

– Majoriteten av våra elever är otroligt duktiga och de som missköter sig det är enstaka tillfällen och vi tar alltid tag i det ordentligt, säger Wångens utbildningschef Eva-Lena Blom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolmiljön på Wången

Mer i ämnet