Foto: SVT

Vanligt med nedsättande kommentarer på Wången

Uppdaterad
Publicerad

Otrygghet, kränkningar och bristande studiero. Så ser vardagen ut på Wångens travskola, enligt den utredning som Skolinspektionen nu publicerat.

I mars var Skolinspektionen på Wången i Krokoms kommun, efter att ha fått in flertal signaler om att allt inte stod rätt till på skolan. Utredare intervjuade både elever och personal och i fredags blev rapporten offentlig.

– Vår utredning visar att det finns elever som upplever att det inte är tryggt alla gånger, säger Anders Holmgren som är utredare på Skolinspektionen.

Skolmiljön på Wången

Rapporten pekar på att det är vanligt att elever säger nedsättande saker till varandra. Framförallt är det tjejer på skolan som får höra nedsättande kommentarer från killarna.

Tjejer undviker att gå ensamma

Tjejer har också berättat för Skolinspektionen att de ibland inte vill gå omkring ensamma på området av rädsla för att få nedsättande kommentarer.

– Det är inte bara under själva lektionstiden utan även i skolmiljön, stallmiljön, omgivningarna, säger Anders Holmgren.

Tjejerna upplever även att det finns en gammeldags jargong på skolan som man förklarar med att ”killar kör medan tjejer ska mocka och sela”. Den bilden ger även elevhälsan som till Skolinspektionens utredare uppgett att det finns en sedan gammal inbyggd kultur inom travvärlden.

Dålig studiero

Utöver det pekar även Skolinspektionen på att det finns brister i studiemiljön. Elever har uppgett att det inte råder studiero på alla lektioner. Skolinspektionen pekar på att rektorn behöver säkerställa att samtliga elever tillförsäkras studiero. Det behöver finnas samsyn och rutiner för hur personalen ska agera när ordningsreglerna inte följs.

Skolan själv har uppgett att man jobbar aktivt med värdegrund. Till exempel pågår ett projekt om jämställdhet. Man har också en plan mot kränkande behandling och har dokumenterat när något sådant uppstått. Däremot har inte allt förts fram till huvudmannen, Jämtlands gymnasieförbund.

Deadline för åtgärder

Skolinspektionen menar därför att skolans huvudman, Jämtlands gymnasieförbund, nu måste analysera det skolan gör och identifiera utvecklingsåtgärder vad gäller trygghet, studiero och arbetet mot kränkande behandling.

Senast 1 september ska Jämtlands gymnasieförbund ha vidtagit åtgärder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolmiljön på Wången

Mer i ämnet